DAFAGO-event

DAFAGO-event om klimadata 26. september kl. 13.30
Grønne data og nye samarbejder – vejen til omstilling og klimatilpasning
Mød eksperter fra både offentlige og private sektorer, udvid dit netværk, og deltag i diskussionen om dataanvendelse i klimatilpasning og bæredygtig udvikling. Mød op og bliv inspireret af de teknologier og strategier, der former Danmarks bæredygtige fremtid Vi mødes i Ørestad hos SYSTRA, som gæstfrit lægger lokaler til.

Adresse: Kay Fiskers Plads 10, 2300 København S

Eventet starter kl. 14:00 – ankomst og netværk fra 13:30.

Dansk IT’s chef for events og forening Hans Ravnkjær Larsen vil igen være møde-moderator. Tak til ham – og til dagens oplægsholdere, som vil dele ud af deres erfaringer og vurderinger af udviklingen med os.

13.30 Ankomst og netværk

14.00 Velkomst og intro til SYSTRA v. direktør Consultancy Eli Skop.

14.10 Intro til dagen

14.15 Kiann Stenkjær Hein, Kontorchef center for grøn omstilling og forretningsudvikling, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI). Klimadigitalisering er et prioriteret område, og SDFI koordinerer en række indsatser på området på tværs af Klima-, Forsynings- og Energiministeriets styrelser, herunder DMI, GEUS, Energistyrelsen og Geodatastyrelsen. Målet er en mere effektiv og grøn forsyning. Midlet er bl.a. et tættere og mere forpligtende samarbejde mellem det private og det offentlige.

14.35 Morten Thaarup, Afdelingschef for Data & Digitalisering, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Vejr- og klimadata er afgørende for den grønne omstilling. DMI’s vejr- og klimadata kan fx også anvendes i forbindelse med intelligent bygningsstyring eller til planlægningen af klimatilpasning.

14.55 Kaffepause

15.15 Lene Bøgebjerg Bøgevad, Klimatilpasningsleder og Birger Christensen, klimatilpasningskonsulent, begge i Banedanmark. På 1.200 forskellige steder på jernbanenettet skal et nyt digitalt overvågningsværkstøj hjælpe med at holde øje, når voldsomt vejr rammer Danmark. Opgraderingen kommer, efter at en vestjysk jernbanedæmning sommeren 2022 blev undermineret af kraftig regn. Det nye værktøj vil give informationer fra sensorer om vejret og gøre det lettere at forudsige, hvad der er på vej – og dermed bedre mulighed for at håndtere trafikken. Det er planen at udstille data via Danmarks Miljøportal.

15.35 Brug af offentlige data til evaluering af effekter af klimaændringer Johan Hartnack, Afdelingschef for GIS og Digital, SYSTRA Danmark.

Den gennemsnitlige globale temperaturstigning vil skabe mere intense og hyppigere ekstreme klimahændelser. Infrastrukturen er allerede sårbar, og de årlige omkostninger til at holde den operationel kan stige. Integrering af denne udvikling i infrastrukturprojekter og byggeri bliver derfor mere og mere påkrævet. SYSTRA har udviklet et værktøj til at gennemføre beregninger af effekter af klimaændringer ved anvendelse IPCCs (Intergovernmental Panel on Climate Change) klimamodeller og scenarier. Desuden kan andre offentlige data som digitale højdemodeller og ”blue spot” oversvømmelseskort anvendes til at belyse betydningen for infrastruktur og byggeri og beregne omfanget af skader som følge heraf.

15.55 Diskussion og afslutning